Műtét utáni tudnivalók

Útmutató a műtétet követő napokra – Hogyan fogom érezni magam a műtét után? Mit ehetek az első napokon? Mikor moshatok hajat először a mellnagyobbítás után? Vajon hogyan feküdhetek éjjel? Praktikus kérdések és válaszok a felépülés időszakára vonatkozóan!

Pihenni, pihenni, pihenni
Fontos, hogy a szervezetnek kellő időt adjunk a regenerációra. Ugyanakkor nem szabad egész nap sem az ágyban feküdnie. Sétálgasson, mozogjon óvatosan, lassan.
Étkezés és italfogyasztás
Az első napokban könnyű ételt fogyasszon! Emellett ügyeljen arra, hogy naponta 2-2,5 liter szénsavmentes folyadékot fogyasszon, ami kellőképpen segíti a gyógyulást. Alkoholt ne fogyasszon, amíg gyógyszereket szed!
Fájdalom a mellműtét után
A műtétet követő napokban teljesen természetes a feszítő, szorító érzés, és a hirtelen helyzetváltoztatáskor érzett fájdalom a mellben. Emellett fontos tudni, hogy a két mell gyógyulási folyamata sok esetben eltér egymástól. Ezért a beavatkozás utáni fájdalom általában nem egyforma a két oldalon, valamint az is gyakori, hogy az egyik oldal lényegesen gyorsabban gyógyul, mint a másik.
Műtét utáni láz
A lábadozás első 3-4 napjában természetes az enyhe láz, hőemelkedés. Azonban ha a testhőmérséklete 39-40̊C fölé emelkedik, akkor sem kell feltétlenül megrémülnie, de mindenképpen vegye fel velünk a kapcsolatot.
Kluttyogó, furcsa hangok, buborékoló érzés
Ne ijedjen meg, ha kluttyogó hangokat hall, vagy buborékoló érzést tapasztal a mellek területéről. Ez is teljesen természetes. Amint felszívódik az implantátum üregekben lévő levegő, ez magától megszűnik.
Mellműtét után normális az, ha hiperérzékeny a mellem?

A műtét után nagymértékben fokozódhat, de akár csökkenhet is mellbimbó és a környező bőr érzékenysége, amely néhány héten belül elmúlik. Amikor az érzékenység visszatér, a mellbimbó és a melle környékén fájdalmat, viszketést érezhet, ami teljesen természetes. Ez azért van, mert kezdenek visszatérni az idegi funkciók.

Bizonyos esetekben ez tartós állapot is lehet, de a teljes érzéketlenség rendkívül ritka.

Továbbá az is elő szokott fordulni, hogy azt tapasztalja, hogy állandóan merev és érzékeny mellbimbója. Amennyiben leragasztja a mellbimbóit kerek ragtapasszal, megvédheti azokat a ruha okozta irritációtól.

Ödéma, vérömleny, véraláfutás
Megjelenésük teljesen normális, maguktól felszívódnak. A gyógyulási folyamatot viszont időnkénti, óvatos jegeléssel fel tudja gyorsítani.
Mi történik ha átvérzik a kötés?
Ha a kötése esetleg átvérzik, ne essen pánikba, vegye fel velünk a kapcsolatot, és elvégezzük a kötéscserét.
Meddig kell hordanom a kompressziós melltartót műtét után?

Nagyon fontos, hogy a mellplasztika után 6-8 hétig folyamatosan, éjjel-nappal viselje a tehermentesítő kompressziós melltartót, izom alatti mellnagyobbítás után 2 hétig pántot is szükséges viselni.

Ez a speciális melltartó abban segít, hogy kívülről fixálja az implantált melleket amíg az implantátumok körül kialakul egy kötőszövetes tok, amely stabilizálja az implantátumokat.

Mellkorrekció után 6-8 héttel már viselhet sportmelltartót, valamint alkalmi elegáns ruházathoz klasszikus fehérneműt.

Hogyan kell megfelelően beállítani a kompressziós melltartót?
Az optimálisan beállított melltartó biztonságosan tartja a melleket, de nem szorítja a törzset. A lazára állított melltartó nem tudja a tehermentesítő funkcióját biztosítani, a túlhúzott, túl szoros melltartó pedig nem megfelelő pozícióban rögzítheti a melleket. Fontos, hogy a heget ne szorítsa el a melltartó, mert ez kipirulást és nem megfelelő sebgyógyulást eredményez.
Mellplasztikai műtét után alvás. Hogyan?

A duzzadás és a fájdalom elkerülése végett, az első héten szigorúan háton kell aludnia, félig ülő helyzetben úgy, hogy a hátát és a fejét párnával kitámasztja.

A második héten viszont már lehet óvatosan kipárnázva, kompressziós melltartót viselve oldalra fordulni. A műtéttől számítva 14-16 héttől pedig már lehet hasra fordulni, azonban ez az implantátum méretétől függően változhat.

Fürdés, tisztálkodás - Mikor és hogyan?

A műtétet követő néhány nappal a tisztálkodás és a zuhanyozás kellő figyelemmel megengedett. Arra kell figyelni, hogy varratok teljes összezáródásáig víz ne érje a sebet. A kötések eltávolítása után pedig ügyeljen arra, hogy a műtéti heget ne merítse víz alá, valamint közvetlenül ne érje azt vízsugár.

A teljes gyógyulásig óvja a hegeket minden egyéb fizikai behatástól és testápolási termékektől.

Mikor mostól moshatok hajat önállóan?
Az első két hétben nem szabad a karokat a váll fölé emelni, ezért ebben az időszakban ne mosson önállóan, segítség nélkül hajat.
Napozás, szolárium, szauna, és fürdőzés tilos

A termálfürdő, a szauna, valamint a gőzkabin használatát 3 hónapig mindenképp mellőzzük, hiszen az intenzív meleg befolyásolhatják a gyógyulás folyamatát.

A közvetlen napfényt is kerülni kell, amennyiben ez nem megoldható, a beavatkozástól számított körülbelül 3 hónapig használjunk 30-50 faktorú védőkrémet, hogy megóvjuk bőrünket, főleg a műtött területen.

A napfény hatására a seb elszíneződhet, amely feltűnő, nem túl esztétikus heget eredményez.

A műtét után kb. 6 hónappal érheti direkt módon nap a hegeket és a szolárium is megengedett.

Mikor dolgozhatok?

Az első egy hétre – munkakörtől független – vegyen ki szabadságot. Lehetőség szerint a második héten érdemes lenne még otthon maradnia, de ha munkaköre nem jár ismétlődő mozgásokkal, emeléssel vagy más fizikai terheléssel, akkor akár vissza is térhet munkahelyére.

Azok akik nehéz fizikai munkát végeznek (8-10 kg súlyokat emelgetnek), 6-8 hétig vegyenek ki szabadságot. Az olyan szakmák esetében mint például fodrász, vendéglátás, ahol nem emelgetnek 8-10 kg súlyokat, de többet mint 1-2 kg, illetve szükséges a karok magasba emelése, kb. 2-3 hét után lehet elkezdeni dolgozni.

Mikortól lehet emelni, sportolni?

A felépülés első 2 hete alatt minden megerőltető fizikai munkát (emelés, rakodás, hajlás, hajmosás egyedül) kerüljünk, majd fokozatosan visszatérhetünk korábbi életvitelünkhöz. Három hét elteltével már könnyű testmozgás is elkezdhető, például aerobik gyakorlatok.

Első és második hét

Semmilyen megterhelő, illetve a mellkas jelentősebb megterhelését okozó tevékenységet nem szabad végezni.
Nem kell egész nap feküdni, de ne a műtét után rendezze át a könyvespolcot!
Viszont az ágyban sem szabad egész nap feküdni. Sétálgasson, mozogjon óvatosan, lassan.

Harmadik és negyedik hét

Lassacskán visszatérhet a könnyebb testmozgáshoz. Elsősorban sétákat érdemes beépíteni a napirendbe, illetve ekkor már a hétköznapi mozgások nem okozhatnak komplikációt. Súlyemelés, kardió, crossfit, jóga és társaik még kerülendőek.

Ötödik és tizedik hetek

Ezekben a hetekben, ha minden jól ment, már remekül érzi magát, nem okoznak gondot a megváltozott méretek, és nincsenek komplikációra utaló tüneteket sem.

Tizedik és tizenkettedik hét

A 10-12. hét az, amikor visszatérhet a normális edzésekhez és akár emelhet is. Átlagosan 12 hét kell ahhoz, hogy az implantátumok rögzüljenek a helyükön, és kialakuljon a megfelelő kezdeti tok.

Mellműtét után mennyi idővel lehet házimunkát végezni?
Beavatkozástól függően 1-2 hétig nem szabad porszívózni, takarítani, ablakot, polcot törölgetni, és teregetni sem. Általánosságban elmondható, hogy operáció után 4-6 héttel lehet nagyobb volumenű mozdulatokat végezni.
Vigyázzon a varratokra

Tartsa szárazon a varratokat! Ügyeljen arra, hogy ne kerüljön krém vagy más folyadék a varrat közelébe, ugyanis ezek gyulladást okozhatnak.

Gyógyulásig a hegeket óvnia kell, továbbá minden egyéb fizikai behatástól védje azokat, mint például luffa szivacs, mosdókesztyű, bőrradír.

Mivel kell kenni a műtét után a heget, hogy szép legyen?

Kiemelkedően fontos, hogy a műtéti utáni hegeket megfelelően kezeljék. Használja az általunk felírt hegkezelő krémet, de ezen túlmenően később is érdemes a bőrt kellően ápolni, hogy sima és feszes maradjon. A megfelelő kezeléssel szinte nyomtalanul gyógyul be az egyébként is alig látható helyen lévő bemetszési hely.

Mivel tudom segíteni még a heg gyógyulását?
A vitaminok és a nyomelemek jótékony hatással vannak a sebgyógyulásra, ezáltal a hegesedés minőségére is. Ezért javasolt A-C-D-E vitamint, multivitamint, illetve cink tartalmú készítményeket fogyasztani. Emellett a fokozott antioxidáns –és fehérjebevitel segíti az optimális hegképződést.
Mi a helyzet a szexszel?
Ez egy olyan kérdés, amit bizony sokan még mindig félve vagy pironkodva tesznek fel. A válasz erre az, hogy az első héten még mellőzzük, a második héten már lehet gyengéden szeretkezni, de a mellek nyomogatása, erősebb simogatása a negyedik hét végéig szigorúan tilos, mivel ezen idő alatt fixálódik az implantátum, ekkor alakul ki a körülötte lévő kötőszövetes tok.
Mikor vezethetek autót?

A műtétet követő 2 hétben az autóvezetés nem javasolt.

Kell masszírozni a melleket műtét után?

Számtalan nézet ismeretes a mellműtétek utáni masszírozási technikák alkalmazásáról. A legtöbb esetben azonban nem szükséges masszírozni a melleket az operáció után.

A korai masszázs komoly fájdalmakat, bevérzést, korai elmozdulást okozhat.

Meddig ne dohányozzak?
Ha dohányzik, a műtét előtt 10 nappal és a gyógyulási időszakban, az operációt követő 4-6 hétben tegye le a cigarettát, mert a nikotin okozta érszűkület késlelteti a sebgyógyulási folyamatokat.